Help, lekkage!

Help, mijn luiers hebben lekkage!

Het kan gebeuren dat je in het begin wat vaker een lekkage hebt, omdat je even handigheid moet krijgen in het gebruik van de luiers. Ook is het in begin belangrijk de luiers veelvuldig te wassen zodat de stoffen optimaal gaan absorberen.  Er zijn drie belangrijke redenen waarom een luier kan gaan lekken.

 • De luier sluit niet goed aan.
  De luier mag best wel strak zitten. Wanneer de luier om zit en je tilt de benen van je kindje een beetje op, moet de elastiek nog steeds strak tegen de huid aan zitten. Dan zit het goed. Gaapt de luier een beetje wanneer je dit doet, dan mag het echt nog wat strakker. Zet eerst de 3×3 drukkers voorop op de strakste stand. Pas wanneer je de luier dan niet over de beentjes dicht krijgt, kun je deze stand wat losser doen. Gaapt de luier zelfs op de strakste stand? Dan mist je baby nog wat babyvet en zouden de newborn-luiers wellicht beter passen. Experimenteer en leer.
 • De luier is vol.
  Ook wanneer alle stoffen zijn vol gezogen met vocht gaat de luier lekken, zelfs als de luier goed aansluit. Vol is immers vol. De luier voelt dan zwaar aan en de boosters zijn doorweekt. Je kan dan wat meer  boosters of meer bamboe stoffen gebruiken. Deze kunnen net wat meer vocht aan. Ook zou je wat sneller kunnen verschonen wanneer je kindje een frequente plasser is!
 • Is je booster vooral plaatselijk vol?
  Bij jongetjes is vaak aan de voorkant meer absorptie nodig. Dan zou je een dubbelgevouwen booster voorin de luier kunnen leggen. Zo heb je de absorptie op de plaats waar het nodig is, zonder een dik pak bij de billen.
 • De kleding knelt.
  Deze komt het minst vaak voor. Het kan zo zijn dat een romper of broekje wat strak over de luier zit en het vocht als het ware naar de buitenkant gestuwd wordt. De oplossing is heel simpel. Probeer een groter rompertje of een romperverlenger en het probleem is verholpen.