Waarom wasbaar

Waarom wasbaar?

Geen enkele luier is perfect. Zowel de wasbare als de wegwerpluier heeft zijn voordelen en zijn nadelen. Wij proberen ze hier voor je op een rijtje te krijgen.

Wasbare luiers en het milieu

Wegwerpluiers zorgen per kindje voor ongeveer 1 ton afval. Bij het gebruik van wasbare luiers is de afvalproductie per kindje hooguit een volle vuilniszak. Wasbare luiers zorgen voor 1,5 tot 2,5% minder CO2 uitstoot tijdens de productie, het gebruik en de afvalverwerking dan wegwerpluiers. Hierbij is uiteraard ook het wassen van de luiers in de berekening meegenomen. Daarnaast is er 7x minder land nodig voor de productie van grondstoffen voor wasbare luiers, ten opzichte van wegwerpluiers.

Wasbare luiers en de kosten

Wanneer je kijkt naar wegwerpluiers, kun je bij een voordelige supermarkt voor €10,- al snel 60 luiers kopen. Een stuk voordeliger dan een pakket met 20 luiers van PandaBaby, zou je zeggen. Echter, op de lange termijn zijn de wasbare luiers zeker voordeliger. De investering die je in het begin doet, heb je binnen korte tijd terugverdiend. Toch een fijn idee!

Kosten per kind van wegwerp luiers en wasbare luiers.


Wegwerp luiers Wasbare Luiers & Pocket model Wasbare Luiers, Strikluier+Wolbroek
Aanschaf € 1500
5 luiers/dag voor 2,5 jaar
kosten per luier € 0,33
€ 273
PandaBaby Totaal pakket van 20 luiers, boosters
2 wetbags en inlegdoekjes
€ 71
20 strikluiers€150
10 wolbroekjes in 2 verschillende maten
Inlegdoekjes € 0 € 130
Na borstvoedingsperiode
1 rol per maand voor 2 jaar€ 20
Bij gebruik fleece inlegdoekjs
wasbaar met de luiers – 20 stuks
€ 130
Na borstvoedingsperiode
1 rol per maand voor 2 jaar€ 20
Bij gebruik fleece inlegdoekjs
wasbaar met de luiers – 20 stuks
Wassen € 0 € 351
3 extra wasbeurten per week
incl. water, electriciteit,
waspoeder en afschrijving
€ 351
3 extra wasbeurten per week
incl. water, electriciteit,
waspoeder en afschrijving
Totaal per kind

€ 1500

€ 644 tot €754

€ 592 tot € 70

Wasbare luiers en een gezonde huid

Wasbare luiers zijn ademend en daardoor veel gezonder voor de huid van de baby. Daarentegen blijft de huid wel natter aanvoelen dan bij wegwerpluiers. Echter, dit geeft vaak geen extra irritaties. Uit een wetenschappelijke studie blijkt zelfs dat de kans op luieruitslag bij het gebruik van wegwerpluiers, verhoogd van 7,1% naar maar liefst 61%! Wegwerpluiers bestaan voor 15 tot 30% uit kunststof, wat de huid slecht laat ademen. De absorberende stoffen werken vaak zo goed, dat ook het vocht uit de tere babyhuid wordt gezogen. Hierdoor worden de billetjes van de baby veel gevoeliger voor infecties.

Wasbare luiers en extra tijd

Wasbare luiers kosten wat meer tijd. Je moet ze wassen, ophangen en klaar maken voor gebruik. De moeite die dit kost is echter minimaal. Bovendien kosten wegwerpluiers ook tijd. Je moet immers nog steeds verschonen. Je hebt meer vuilniszakken weg te brengen naar het afval. Ook het zeulen van de winkel met grote pakken pampers is met wasbare luiers verleden tijd. Je zit nooit meer zonder luiers.

Wasbare luiers en zindelijkheid

Kinderen die wegwerpluiers dragen, voelen vaak niet dat ze ‘iets’ gedaan hebben. Echter is het bewust worden van het plas en poepgedrag voor een kind belangrijk bij het zindelijk worden. Wasbare luiers helpen hierbij. Kinderen die wasbare luiers dragen kunnen zelfs tot een jaar eerder zindelijk zijn!