Luiers strippen

Wasbare luiers strippen

Soms kan het nodig zijn om je wasbare luiers eens te strippen. Strippen wil zeggen dat je de luiers ontdoet (stript) van oude zeepresten. Zeepresten kunnen zich namelijk in de loop van de tijd opstapelen in de wasbare luiers. Deze zeepresten zorgen ervoor dat de luiers niet zo lekker meer ruiken en kunnen ook de absorptie tegen werken. Oude zeepresten gaan namelijk daar tussen de vezels zitten, waar anders het water ingesloten zou worden.

Hoe moet ik strippen?

Het strippen van de luiers is vrij makkelijk. Je draait een wasje met extra spoelprogramma met de luiers. In plaats van het gebruikelijke wasmiddel, doe je een drupje afwasmiddel in het doseerbakje. Gebruik niet te veel afwasmiddel, want dan gaat het vreselijk schuimen. Echt een klein theelepeltje is meer dan voldoende. Hierna zijn je luiers als het goed is weer schoon en vrij van zeepresten.

Wanneer moet ik strippen?

Strip je luiers niet te vaak. Het tast namelijk wel de kwaliteit en houdbaarheid aan. Nieuwe luiers hoef je eigenlijk het eerste jaar niet te strippen. Oudere luiers maximaal 1 keer per half jaar. Ruiken de luiers snel weer? Dan is het tijd om toch de was gewoonten even onder de loep te nemen.

  • Was de luiers met weinig wasmiddel; (te) veel wasmiddel zal zorgen voor veel meer zeepresten in de luiers.
  • Was met voldoende water of een extra spoelprogramma; veel spoelwater zorgt ervoor dat zeepresten goed uit de luiers worden gespoeld.
  • Gebruik een fijnwasmiddel in poeder vorm of speciaal middel voor luiers; vloeibaar wasmiddel laat over het algemeen meer residu achter dan poeder.