Luiers wassen

Het wassen van wasbare luiers

Wasmiddel

Er zijn speciale wasmiddelen voor wasbare luiers op de markt zoals Potion, Rocking Green of Zuivere Zeep. Afhankelijk van het type luier kunnen ook de meer standaard wasmiddelen gebruikt worden. Wel is het belangrijk dat er geen enzymen, bleekmiddelen, soda of optische witmiddelen in zitten. Deze stoffen kunnen de tere huid van de baby irriteren en zijn bovendien slecht voor de luiers. Een bont wasmiddel in poedervorm is vaak de beste optie wanneer je geen speciaal luierwasmiddel aan zou willen schaffen.

Daarnaast is het erg belangrijk om niet te veel wasmiddel te gebruiken. Veel mensen doen graag wat extra waspoeder in de wasmachine. Echter kan een teveel aan wasmiddel zich in de luiers op gaan stapelen waardoor de luiers naar verloop van tijd minder vocht kunnen opnemen en gaan ruiken. Dan is het nodig om ze te strippen. Was altijd met voldoende water en gebruik de extra spoel knop wanneer je deze optie op je wasmachine hebt.

Gebruik nooit wasverzachter bij wasbare luiers. Wasverzachter geeft een dun laagje over de stoffen waardoor het vocht er minder goed in kan trekken. Hierdoor zullen ze minder absorberen. Ook het gebruik van azijn als natuurlijke wasverzachter is af te raden.

Wasprogramma

Verschillende luiers mogen op verschillende temperaturen gewassen worden. Kijk dus altijd even in het label van de luier welke temperatuur aangeraden wordt door de fabrikant. Luiers van 100% katoen kunnen vaak op hogere temperaturen en in de droger. Luiers met een waterdichte laag kunnen meestal maar op 40 graden gewassen worden. Voor wol producten word een speciaal wolwas programma aangeraden.
Naast de temperatuur in te stellen op je wasmachine is het ook altijd verstandig de extra spoel knop of extra water knop op je wasmachine te gebruiken. Water is namelijk de belangrijkste ingrediënt in de luierwas! Heeft u na het wassen vlekken? Lees dan hier verder.

Tip 1: Minder wasmiddel is beter.
Gebruik minder wasmiddel dan je normaal zou doen. Een klein beetje is voldoende. Hoe meer wasmiddel je gebruikt, deste meer kans je hebt dat restjes in de luier blijven zitten. Hier kan de tere babyhuid op reageren. Bovendien kunnen deze restjes zich in de loop van de tijd gaan opstapelen waardoor je luier gaat ruiken en minder vocht op kan nemen.

Tip 2: Meer water is beter.
Heb je een ‘extra water’ knop of ‘intensief spoelen’ knop op de wasmachine? Gebruik deze dan! Hoe beter de luiers gespoeld worden, deste minder kan je hebt op restjes wasmiddel in de luier.

Voor het eerste gebruik

Nieuwe luiers absorberen nog geen vocht. Deze moeten altijd minimaal 2 keer gewassen worden. De eerste keer met wat wasmiddel, de tweede keer mag het zonder wasmiddel.
Natuurlijke vezels zoals katoen en bamboe doen er wat langer over om hun optimale absorptiecapaciteit te bereiken. Vaak zijn deze na een wasje of 10 pas op hun best.
Sommige merken raden aan de luiers 24 uur te weken in ruim water alvorens ze de eerste maal te wassen. Dit is echter niet aan te raden voor luiers met een waterdichte laag. PUL vindt het namelijk niet fijn om langere tijd in het water te staan.
Ons advies voor de nieuwe luiers;

  • Boosters een nachtje weken in lauw water (ruim water!)
  • Boosters en luiertjes wassen op 40 graden met extra spoelprogramma met een beetje wasmiddel
  • Vervolgens nog 1 maal wassen op 40 graden zonder wasmiddel.