Schimmels en vlekken

Schimmels en andere vlekken in je wasbare luiers

Het is bijna onmogelijk om nooit vlekken in de wasbare luiers te hebben. Er zijn wel een aantal tips die je kunt gebruiken om die mogelijkheid te verkleinen en de vlekken eruit te krijgen.

Vlekken voorkomen
Voorkomen is beter dan genezen. Bij vast voedsel is het erg handig een inlegdoekje te gebruiken in de luiers. Deze laat vocht door, maar houdt de vaste ontlasting tegen. De ontlasting is dan gemakkelijk te verwijderen uit de luier. Er zijn verschillende soorten en maten inlegdoekjes op de markt, van 100% biologisch afbreekbaar tot wasbaar.
Koop nu inlegdoekjes voor nog geen 6 cent per stuk!

Vlekken verwijderen
De beste oplossing tegen vlekken is de zon. De luiers buiten in de zon hangen werkt beter dan allerlei chemische reinigingsmiddelen. Bovendien zijn deze middelen ook nog eens slecht voor zowel het milieu, als voor het tere babyhuidje en de luiers! Ook in de winter kun je ze binnen voor het raam in de zon hangen. Zelfs dan doen ze hun werk. Vooral bij ontlasting van borstvoeding kan een extra rondje spoelen in de wasmachine ook erg goed helpen. Bespeur je kleine zwarte vlekjes? Dan is er een grote kans dat dit niet van ontlasting is, maar van schimmels. Lees in dat geval hieronder verder.

Schimmel in wasbare luiers

Schimmelgroei in wasbare luiers wil je altijd voorkomen. Het is namelijk niet echt te verwijderen. Schimmels voorkom je door tijdig te wassen en je vieze luiers op de juiste wijze te bewaren.  Was een vieze luier altijd binnen 48 uur en sluit de luieremmer niet af. Zorg goed voor je luiers, des te langer heb je er plezier van.

Hoe komt de schimmel daar?
Om te groeien, heeft schimmel aantal zaken nodig. De eerste hiervan is voedsel. Schimmels kunnen prima leven van de ontlasting, dus de luier vormt op die manier een goede voedingsbron voor schimmels. Een ander cruciaal aspect is vocht. Zonder vocht zal je absoluut geen schimmelgroei krijgen.  Verder speelt de temperatuur ook nog een rol in de snelheid van de schimmelgroei. Kortom een luier die wat langer ligt is een prima leefomgeving voor de schimmel.

Hoe herken ik schimmel?
Er zijn ontzettend veel en verschillende soorten schimmels. Denk aan een beschimmelde boterham of een champignon. De schimmel die in je luier groeit zal geen champignons produceren, maar je kunt deze wel herkennen aan kleine, zwarte stipjes die er niet uit gaan met wassen. Het wordt ook wel “weer” of “spoch” genoemd.

Wat doe ik eraan?
Een schimmel plant zich voort door middel van sporen. Hoewel de schimmel zelf wel dood te maken is met een was, geldt dit niet voor de sporen. De sporen van een schimmel zijn niet te vernietigen met chemische producten of temperaturen. Deze blijven dus in de luier zitten en kunnen op elk moment weer een nieuwe schimmel doen ontstaan. Er zit niets anders op dan de luier weg te doen en zeker weg te houden van de andere luiers. De luier met schimmel kan namelijk ook de andere luiers besmetten!

Mocht het alleen gaan om een klein beetje schimmel dan zou je het wellicht eens een paar uur in schoonmaakazijn kunnen zetten en vervolgens wassen. De garantie op je luiers vervalt op het moment dat je dit gaat doen, maar het zou kunnen helpen heb ik ooit geleerd van mijn oma. Voor de booster kan het niet veel kwaad, maar de pul-laag van het broekje is hier niet voor gemaakt.